De Cock… mijn favoriet #3

Net als elke Baantjerfan heb ik favorieten. Al twee boeken heb ik onder jouw aandacht gebracht. Vandaag richt ik de spotlight op…

De Cock en De Dode Harlekijn (deel 6)

Openingszinnen: “Er zullen aan een belangrijke moordzaak zelden zo weinig rapporten en processen-verbaal zijn gewijd als aan de zaak die onder nummer PJ 9786/117 staat geregistreerd en waarvan de stukken liggen geborgen op een stoffige zolder van het oude Paleis van Justitie aan de Prinsengracht te Amsterdam. Het gehele dossier van de moorden – een kleine grijze map met lange groene linten – bevat slechts twee summiere rapporten, twee verslagen van een lijkschouwing door de patholoog-anatoom dr. Rusteloos uit Den Haag en een kort briefje, geschreven in een keurig vloeiend handschrift. Dat is alles.

Het boek grijpt je vanaf het begin door het briefje dat rechercheur De Cock ontvangt van Pierre Brassel: “Ik heb het ernstige voornemen om een man te doden. De naam van het slachtoffer kan ik u om begrijpelijke redenen nog niet onthullen, evenmin de plaats en het tijdstip van de moord. Dat alles staat overigens al vast. Er zijn alleen een paar onbetekenende details, die ik graag – vooraf – met u wil bespreken. Schikt het u om acht uur precies, woensdagavond?

Pierre Brassel is niet een man die je met moord verbindt. Hij is accountant, is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen. Is het een practical joke? Nee, het is Brassel ernst. Hij wil de perfecte moord plegen en komt bij De Cock om raad vragen, zoals je aan een tuinman om advies vraagt als je planten wilt poten. Maar dan gebeurt het: Pierre Brassel kondigt aan dat er juist, terwijl zij in gesprek zijn, iemand is vermoord in kamer 21 in hotel Het Wapen van Groenland. De Cock belt… er ligt een dode in kamer 21… hotel Het Wapen van Groenland.

Wat een fascinerend voorspel! Pierre Brassel had voorkennis aan de moord en moet wel medeplichtig zijn, maar hij maakt gebruik van een maas in de wet. Hij is onschuldig als hij het slachtoffer vooraf heeft gewaarschuwd. En dat deed de accountant. Is hij dan niet medeplichtig? Op het laatst toont De Cock aan wat er is gebeurd. Het ligt toch genuanceerder dan je als lezer verwachtte…

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *