Time flies – 10 jaar na de dood van Appie Baantjer

A.C. (Appie) Baantjer (1923-2010)

Vandaag is het tien jaar geleden dat de meest geliefde en succesvolste detectiveschrijvers van Nederland overleed. Tien jaar, waar is de tijd gebleven? Appie Baantjer werd op 16 september 1923 op het eiland Urk geboren. Na de tweede wereldoorlog begon hij als politieman bij de Amsterdamse politie. In 1955 kwam hij op Bureau Warmoesstraat, het bureau dat synoniem is geworden met Baantjer.

In 1959 debuteerde hij als schrijver met 5×5 Grijpt In! Over het werk als politieman in de grote stad. In 1964 kwam het eerste deel uit in de serie die hem beroemd maakte: Een Strop Voor Bobby. Daarin speelde rechercheur De Cock nog een klein rolletje. Op Een Strop volgde nog 69 delen, waarvan vele megasellers werden. Het is berekend dat er van Baantjers boeken meer dan 7 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Appie Baantjer vond het ook leuk zichzelf op de hak te nemen. Zoals in De Cock En De Dode Tempeliers:

De Cock fronste zijn wenkbrauwen.
‘Appie Baantjer, zei je?’
Vledder knikte.
‘Appie Baantjer.’
De Cock drukte zich weer omhoog.
‘Nooit van gehoord, ’ gromde hij.
Vledder keek hem verbijsterd aan.
‘Hij schrijft over jou, al jaren, boekenkasten vol.’
De Cock zwaaide geprikkeld.
‘Juist daarom, ik wil liever niets met die man te maken hebben. Hij is in mijn ogen een groot fantast. Als je de kans krijgt, blijf uit zijn buurt.’
Vledder grinnikte.

Ook zijn vrouw, Marretje van der Vaart wordt in een van de boekjes genoemd:

‘Marretje van der Vaart. Al jaren lid van de kring. Zij is drieenvijftig jaar oud en de vrouw van een schrijver van detectiveromans.’
De Cock grinnikte.
‘We zouden het echtpaar eens kunnen benaderen. Misschien dat we van haar man iets kunnen leren.’

(in De Cock En De Moord In Seance)

In augustus 2010 werd bij hem slokdarmkanker geconstateerd. Hij overleed enkele weken later. Hij heeft de publicatie van mijn debuut niet meegemaakt, helaas. Regelmatig vraag ik me af wat hij van mijn boeken zou hebben gevonden. Zou hij ze spannend vinden? Zou hij zichzelf erin herkennen? Ik hoop dat hij zou hebben geglimlacht.

Zijn serie over De Cock is voortgezet door Peter Römer. En ook met Simon de Waal schreef Appie Baantjer een leuke serie, over de rechercheurs Van Opperdoes en Jacob. Appie Baantjer is niet meer onder ons, maar hij leeft voort in de herinnering en in zijn boeken.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *