De Cock… mijn favoriet #2

Net als elke Baantjerfan heb ik favorieten. De vorige keer stond ik stil bij De Cock en de dansende dood. Vandaag richt ik de spotlight op…

De Cock en de Treurende Kater (deel 7)

Openingszinnen: “Peter van Geffel kwam – zoals zijn moeder al dikwijls had voorspeld – verkeerd aan zijn eind. Hij stierf op jeugdige leeftijd een snelle en gewelddadige dood.

Rechercheur De Cock en zijn onvolprezen hulp Dick Vledder onderzoeken twee misdaden. De eerste is de moord op Peter van Geffel, een Amsterdams boefje. Volgens zijn vriendin zou hij zijn leven beteren. Maar wie stak hem dan een ponjaard in de rug? De tweede misdaad is een overval op een geldauto. Waar ik van kan genieten, is de manier waarop Baantjer in dit deeltje een rol toebedeelt aan cafébaas Smalle Lowietje. Dit keer geen gezellig gekeuvel, Smalle Lowietje wordt door De Cock onder druk gezet! De “Smalle” weet meer over de overval en over Peter van Geffel, bijgenaamd Sluwe Pietje.

Het is je natuurlijk opgevallen… de rol die vrouwen spelen in de boeken van Baantjer. In De Cock en de treurende kater zijn het er twee die eruit springen. Ten eerste de vriendin van Sluwe Pietje, Flossie, die vierkant achter haar vermoorde vriend staat. Geheimzinniger is de vrouw op de achtergrond, de echtgenote van de directeur van het geldtransportbedrijf. Zij zou wegens migraine niet aanspreekbaar zijn. En toch… als de twee speurders vertrekken ontdekt De Cock haar. “De rechercheurs liepen de oprijlaan af. Bij het hek hield Vledder even stil en veegde de zwarte kattenharen van zijn jas. De Cock keek om naar het huis. Verbaasd trok hij zijn wenkbrauwen op. Achter het grote raam van het studeervertrek ontwaarde hij de slanke gestalte van een jonge vrouw.” Als lezer voel je de spanning. Hier steekt meer achter!

Tot slot is er de bonus in de persoon van Dick Vledder. Wat is het hulpje van De Cock op dreef in dit boekje! Hij komt met het ene na het andere briljante idee. Zelfs De Cock is onder de indruk. Dick Vledder lijkt zijn leermeester voorbij te streven. Well done, Dick!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *