16 september 1923 – 16 september 2023

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Albert Cornelis Baantjer op Urk werd geboren. De welgevormde zoon van Albert Baantjer en Aole Bos woog 8 pond. Wat voor toekomst zouden ze voor hem hebben voorzien toen zijn ouders hem in hun armen hielden? Ik denk niet dat ze zich hadden kunnen voorstellen dat Appie, zoals wij hem hebben leren kennen, een beroemde politieman zou worden en een van de meest succesvolle schrijvers die Nederland ooit heeft gezien. Hoewel hij dertien jaar geleden overleed, zullen velen hem nooit vergeten. U toch ook niet?

Appie Baantjer was, uiteraard, de bedenker van de geliefde rechercheur De Cock. Ter herdenking van de 100ste verjaardag van Baantjer schreef ik een biografie van De Cock (Leven en Werk van Rechercheur De Cock) die deze week uitkwam. Ik hoop dat je een exemplaar koopt. Maar dit is niet het enige boek waarin deze bijzondere dag wordt gevierd.

Vanaf 1974 verschenen de boeken van Baantjer bij uitgeverij De Fontein. Dit bedrijf houdt zelfs tot op heden zijn vele romans in omloop, wat best een prestatie mag worden genoemd. De fijne mensen van De Fontein brachten Uit de Verhoorkamer uit, een bundel waargebeurde verhalen geschreven door Baantjer. Nu heb ik dit boek nog niet gelezen, maar er is mij verteld dat het ook enkele niet eerder gepubliceerde verhalen bevat.

Ik hoop dat beide boeken zullen bijdragen aan de luister van deze illustere dag.

Een lijst met winkels die Leven en Werk van Rechercheur De Cock verkopen vindt u hier. Ik kan deze winkels van harte aanbevelen. Als u de biografie liever via een online verkoper koopt, raadt mijn uitgever Bol aan.

Ik weet zeker dat veel winkels Uit de Verhoorkamer verkopen. Je kunt het ook via Bol verkrijgen.

Zo ziet u maar, zelfs meer dan dertien jaar na zijn dood weet Baantjer ons in zijn ban te houden. Dank u wel, meneer Baantjer, voor al uw bijzondere verhalen, uw hartelijkheid en herinneringen.

Please follow and like us:

4 gedachten aan “16 september 1923 – 16 september 2023”

  1. Bedankt, Shirley, je bent heel aardig over mijn boek. Het kostte heel veel tijd om de romans die Baantjer schreef te onderzoeken, maar ik denk dat het de moeite waard was. Jouw recensie bevestigt dit, en daarvoor dank ik je hartelijk.

 1. Leuk initiatief om een biografie van De Cock te schrijven. Ik heb hem in huis, maar moet hem nog lezen.

  n.b.: Uit de verhoorkamer van De Fontein bevat alleen een selectie eerder gepubliceerde verhalen uit de bundels Baantjer compleet deel 1, 2 en 3. In de communicatie over dit boek is per abuis vermeld dat er ook ongepubliceerde verhalen in staan. Zie website van De Fontein voor de inhoud.
  https://www.uitgeverijdefontein.nl/boek/uit-de-verhoorkamer/

  1. Bedankt Arno Stolk, voor het kopen van mijn boek. Het is een ander soort boek–geen detectiveroman. Maar ik hoop dat je ervan geniet.

   Wat Uit de Verhoorkamer betreft, hoop ik dat je geen gelijk hebt. Het zou heel jammer zijn als alle verhalen die daarin staan ​​eerder zijn gepubliceerd in de drie dikke delen die je noemde, aangezien ik die al heb. Toch zal ik het boek eens nader bekijken. Het ziet er gewoon goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *